Ästad 41 Slättagärde

Gård i Ästad - 3,8 ha

Välkommen till Slättagärde, en gård med egen framfartsväg omgiven av åkrar, lövskog och med närhet till Älvasjön. Bostadshuset ligger i en stor, härlig trädgård med vackra vårdträd och fruktträd. Stor ladugård med utrymmen för både djurhållning och maskiner. Ca 3 ha med åkrar och betesmarker.

 • Ekonomi
  Pris
  3 700 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 28 jun
 • Byggnader
  Bostadshus

  Bostadshus uppfört 1934 i 1 ½ plan med källare under del av huset. Plankstomme, torpargrund, ytterväggar av trä (2 sidor) och eternitskivor (2 sidor) samt tak med betongpannor. 3-glasfönster. 8 rum och kök, boyta 140 m² och biyta 90 m² enligt taxeringen. Huset har renoverats i omgångar under perioden 1985-2008.

  Uppvärmning genom vattenburet värmesystem med vedpanna och elpatron. Huset har energiklass G enligt ny energideklaration utförd av Eklund & Eklund, se bilaga. Grävd brunn med god vattentillgång. Äldre avlopp med trekammarbrunn, infiltration saknas.

  Första våning Köksentré/hall med skafferi. Kök med elspis, vedspis och kylskåp samt ett separat utrymme med ett handfat. Sovrum. Badrum med våtrumstapet, WC, handfat och dusch. Huvudentré och en stor hall med garderober och trappuppgång. Sovrum. Stort och ljust vardagsrum avdelat av ett valv.

  Andra våning Hall. 3 sovrum. F.d. kök med en vedspis. Vardagsrum. 4 sidoförråd.

  Källare Pannrum med vedpanna, hydrofor, vattenfilter och frysbox samt en bakugn. Matkällare.

  Driftskostnad Årliga driftskostnader för bostadshuset uppskattas till omkring 30.000 kr. I detta ingår kostnader för el (22.000), slamsugning (700), renhållning (4040) och försäkring (3900). Uppvärmningen av huset sker helt med elpatron då huset används som fritidshus.

  Ladugård

  Stor, vinkelbyggd ladugård uppförd trä/mursten (djurstall) och trä (lada) med plåttak. Area 644 m² enligt taxeringen. Invändiga utrymmen; djurstall (takhöjd ca 2,50 m), maskinhall och ränne (trägolvet är här i dåligt skick).

  Magasin

  Uppfört i trä/mursten med plåttak. Invändiga utrymmen; f.d. hönshus som byggts om till en hobbylokal samt en ateljé och på övervåningen ett f.d. magasin som idag används som förrådsutrymme.

  Garage/förråd

  Uppfört i trä med plåttak. Innefattar ett traktorgarage, vedbod och förråd.

  Förråd

  Äldre garage uppfört i trä med plåttak. Används idag som förråd.

 • Fastighetsuppgifter

  Arealer

  Totalt ca 3,8 ha enligt lantmäteriets beräkning, varav ca 3,1 ha åker- och betesmark och ca 0,7 ha tomtmark.

  Åker- och betesmark

  Utgörs dels av ca 1,3 ha åkermark söder om tomtmarken, dels ca 1,8 ha betesmark i norra och västra delen av fastigheten. Markerna är utarrenderade t.o.m. 2022-03-16 till en angränsande mjölkgård. Stödrätter för EU-stöd innehas av arrendatorn.

  Jakt

  Jakträtten disponeras av en ny ägare från tillträdesdagen.

  Skola, samhällsservice m.m.

  Skola F-6 finns i Sibbarp och 7-9 i Tvååker. Affär och samhällsservice finns närmast i Tvååker. Gården ligger i en mycket vacker bygd med fina lövskogar och sjöar.

  Fastighetsbildning

  Lantmäteriförrättning pågår där gården håller på att avstyckas till en egen fastighet, preliminär fastighetsbeteckning Ästad 3:12. Gränsmarkeringar är utsatta och förrättningen väntas bli klart i slutet av juni.

  Taxeringsvärden

  Fastigheten är under avstyckning till en mindre jordbruksfastighet. Något nytt taxeringsvärde finns därför inte beslutat ännu.

  Inteckningar

  Det finns inga uttagna inteckningar i fastigheten.

  Vägbeskrivning

  Från E20: tag av i trafikplats Tvååker (nr 53) och kör genom Tvååker. Ca 1 km efter samhället, tag vänster vid skylt mot Dagsås. Kör 4,3 km och tag höger mot Ästad och Högryd. Kör 4,2 km och sedan vänster mot Ästad, kör sedan knappt 2 km, genom Ästad gård och sedan höger in på gårdens framfartsväg mittemot vinodlingen.

 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Varberg Ästad Ga:1: Ästad-Lustorps vägsamfällighet

  Rättigheter last

  Officialservitut: rätt för Ästad 3:1 samt jordbruksarrendatorn och jakträttsinnehavarna på Ästad 3:1 att använda vägen genom fastigheten.

 • Försäljnings­information

  Bud skall skickas till fastighetsmäklaren via mail eller på bifogad budblankett.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten.
  4. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  5. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  6. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  7. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  8. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  9. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Visningar

 • Tisdag 15 jun kl 16:30 - 18:00Föranmälan. Kontakta mäklaren för tidsbokning.

Fakta

Pris
3 700 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
Varberg Ästad 3:12
Adress
Ästad 41 Slättagärde, Sibbarp
Ort
Tvååker
Areal
3.8 ha
Boarea
140 m2

Ansvarig Mäklare

David Lindberg
David Lindberg

Reg. fastighetsmäklare


David är utbildad naturvetare, och vistas gärna ute i skog och mark. Han jobbade i flera år på Länstyrelsen med rådgivning på många av Sjuhäradsbygdens gårdar. Som nyutbildad fastighetsmäklare kom han till Skogsbyrån 2008 och det är med stort engagemang och driv som David tar till sig varje nytt uppdrag. Han äger idag familjegården strax utanför Alingsås, där han gärna tillbringar många tuffa arbetspass i skogen.


Dokument & Länkar

Karta

Intresseanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!