Häglared Börtegården 1

Gård i Häglared - 20 ha

Tillfälle att förvärva den lite större boendegården för att förverkliga sina drömmar om lantligt boende med goda möjligheter till djurhållning, 10 min från Borås. 14 ha bra åker- och betesmark och 5 ha skogsmark. Välhållet bostadshus med 6 rum och kök. Fiskerätt i Stora och Lilla Dalsjön. Fiberanslutet.

 • Ekonomi
  Pris
  5 700 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 24 maj

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  16 100 kr
  Vatten/avlopp
  1 052 kr
  Sophämtning
  2 474 kr
  Väg
  2 200 kr
  Sotning
  1 184 kr

  Försäkring bostadsdel

  4 949 kr
  Totalt
  27 959 kr

  Taxeringsår
  2021
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Pantbrev
  4st inteckningar på totalt 521 500 kr
 • Byggnader
  Bostad

  Timrat bostadshus uppfört 1910 i 1½ plan med källare under större delen av byggnaden. Boyta 150 m² och biyta 105 m² (uppgifter från fastighetstaxeringen). Väggbeklädnad av tryckimpregnerat trä och takbeklädnad av betongpannor. Treglasfönster. Borrad brunn med något järnhaltigt vatten. Avlopp med trekammarbrunn och infiltration (1977). Uppvärmning genom kombipanna för ved, olja och el. Bostaden totalrenoverades åren 1977-78. Takbyte har gjorts år 2010 med nya betongpannor, läkt och papp. Badrummet har renoverats 2013 efter vattenskada. I övrigt har inga större renoveringar utförts. Byggnaden är genomgående välhållen. Byggnaden har två skorstenar varav den södra inte är i funktion. Fiberanslutet. Larm som är kopplat till Verisure.

  Första våning Groventré och tvättstuga med tvättmaskin, torkskåp (ej i funktion), tvättbänk, arbetsbänk och städskåp. Kök med elspis, spisfläkt, diskmaskin, mikrovågsugn, kyl- och frysskåp. Brunbetsad skåpsinredning. Sovrum. Entré och hall med klinkergolv. Varagsrum bestående av två rum med valv emellan, parkettgolv. Matsalsdel och sällskapsdel med kakelugn (ej i funktion p.g.a. otäthet). Gästtoalett med WC, tvättställ och klinkergolv med elburen komfortvärme.

  Andra våning Stort allrum med parkettgolv. Sovrum. Helkaklat badrum med klinkergolv som har elburen komfortvärme. Två sovrum med laminatgolv.

  Källare Pannrum med kombipanna för ved och olja (1989). Två ackumulatortankar på totalt 1.000 liter med inbyggd varmattenberedare och elpatron. Oljetank (tom). Matkällare. Potatiskällare. Vattenpump och hydropress. God tillgång på vatten, dock något järnhaltigt.

  Garage

  Isolerat dubbelgarage med väggbeklädnad av tryckimpregnerat trä och tak av betongpannor. Utvändigt mått ca 9 x 7 meter. Gjutet golv med golvbrunn. Invändig takhöjd ca 2,4 meter. Porthöjd ca 2,0 meter Vatten indraget.

  Ladugård

  Ladugård uppförd i trä med tak av plåt. Byggnadsyta ca 350 m². Fähus med äldre inredning och takhöjd ca 1,9-2,0 m till undersida takbjälklag. Loge och höränne med skulltork och hökanon. Snickarbod med grusat golv, indragen el. Traktorgarage, vedbod och förrådsutrymmen. Vidbyggd vagnbod, ca 35 m².

  Maskinhall

  Maskinhall uppförd i plåt med plåttak. Utvändigt mått ca 9x 12 meter. Grusat golv. Slagportar med måtten 3,5 x 3,4 meter (h x b). Trefasuttag. Elbelysning.

  Vedbod

  Vedbod uppförd i trä med plåttak, 5 x 4 meter.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt skogsbruksplan. Totalt 19,9 ha fördelat på skog 4,9 ha, jordbruksmark 14,1 ha, tomt och övrig mark 0,9 ha. Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt 20,18 ha.

  Taxeringsvärde

  På grund av nyligen avslutad fastighetsbildning finns inget separat taxeringsvärde åsatt på den utbjudna delen. Taxeringsvärdet kommer att fastställas först under 2022. År 2020 uppgår taxeringsvärdet för hela Häglared 3:4 till 17.688.000 kr varav följande ungefärliga värden bedöms ligga på den utbjudna delen: bostad 1.436.000, tomt 400.000 kr, ekonomibyggnader 78.000 kr, jordbruksmark ca 370.000 kr och skog ca 416.000 kr, totalt ca 2.700.000 kr.

  Åker- och betesmark

  Enligt skogsbruksplanen uppgår jordbruksmarken till totalt 14,1 ha fördelat på ca 11 ha åker- och 3 ha betesmark. Brukningsrätten tillfaller köparen på tillträdesdagen. Markerna skördas eller betas årligen. Säljaren har stödrätter på del av marken som kan överlåtas till köparen, utan ersättning.

  Skog

  Den produktiva skogsmarken uppgår enligt skogsbruksplan upprättad 2020 och framräknad 2021 av Skogspartner till 4,9 ha med ett virkesförråd på totalt 908 m³sk, varav 193 m³sk slutavverkningsbar skog (S1) och 715 m³sk gallringsskog (G1 och G2). Trädslagsfördelning: gran 31%, ek 4% och övrigt löv 65%. Boniteten är beräknad till 5,9 m³sk/ha/år. Medelvolym 185 m³sk/ha. Läs vidare i bifogad skogsbruksplan.

  Jakt och fiske

  Jakträtten tillfaller köparen på tillträdesdagen. Älgjakten bedrivs för närvarande inom ett område omfattande ca 1.000 ha.
  Fiskerätt i Stora och Lilla Dalsjön.

  Skola, barnomsorg, service m.m.

  Förskola och skola år F-9 ligger i Dalsjöfors, ca 3 km från gården. I Dalsjöfors finns även livsmedelsbutiker (Ica och Coop), vårdcentral, restaurang, sim- och sporthall m.m.

  Fiber

  Fastigheten är ansluten till luftburen fiber via Air2fibre. Det finns ett bundet avtal med Air2fibre som sträcker sig till 2022-06-30.

  Tillträde

  Tillträde enligt överenskommelse.

  Försäljning av skog

  Lantmäteriet har nyligen avstyckat totalt 204 ha därav 177 ha skogsmark och 22 ha impediment från fastigheten. Denna fastighet säljs parallellt med denna och presenteras som Häglared 3:6 och ligger direkt väster om Häglared 3:4. För den intresserade finns möjlighet att även förvärva den fastigheten.

  Mast

  Häglaredsmasten ligger ca 500 meter från byggnaderna.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Borås Häglared Ga:2, väg som förvaltas av Häglareds vägsamfällighet.

  Gemensamhetsanläggning

  Borås Häglared Ga:1, väg som förvaltas av Hultabackens vägsamfällighet.

  Rättigheter last

  Ledningsrätt: Tele

  Samfällighet

  BORÅS LUNDEN S:3, ändamål väg.

  Samfällighet

  BORÅS SKÄNSTAD FS:4, fiske i Stora och Lilla Dalsjön.

  Översättning saknas för: ENUMS_EASEMENTTYPE_CONTRACTUAL_RIGHTS

  Avtalsnyttjanderatt TELE

  Översättning saknas för: ENUMS_EASEMENTTYPE_CONTRACTUAL_RIGHTS

  Avtalsnyttjanderatt TELE

  Översättning saknas för: ENUMS_EASEMENTTYPE_CONTRACTUAL_RIGHTS

  Avtalsnyttjanderatt TELE

  Översättning saknas för: ENUMS_EASEMENTTYPE_CONTRACTUAL_RIGHTS

  Avtalsnyttjanderatt TELE

  Översättning saknas för: ENUMS_EASEMENTTYPE_CONTRACTUAL_RIGHTS

  Avtalsnyttjanderatt TELE

  Rättigheter last

  Officialservitut: Rätt att använda och underhålla utfartsväg, till förmån för Häglared 3:6

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mejl.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruk- och skogsmark.
  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  8. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Visningar

 • Tisdag 18 majAndravisning med föranmälan. Välkomna!

Fakta

Pris
5 700 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BORÅS HÄGLARED 3:4
Adress
Häglared Börtegården 1
Ort
Dalsjöfors
Areal
20.2 ha
Boarea
150 m2
Driftskostnad
27 959 kr

Ansvarig Mäklare

Robert Persson
Robert Persson

Reg. fastighetsmäklare


Robert är veteranen på Skogsbyrån, det han inte vet är inte värt att veta. Har studerat ekonomi på Högskolan i Borås och arbetat som gårdsmäklare sen 2002. Uppvuxen på den gård i Borgstena han idag äger och bor på, då tillsammans med mamma, pappa, bröder och mjölkkor. Idag med egen familj och katter. Alltid glad och omtänksam och gör alltid det lilla extra för att kunden och sina kollegor skall ha det bra.


Dokument & Länkar

Karta

Intresseanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!