Gård i Bredared - 23 ha

Hägnen ligger rofyllt och naturskönt i Gravryd längst in på framfartsvägen, knappt 10 km från Borås. Välhållna byggnader med ett charmigt bostadshus, gårdsverkstad, gäststuga med vedeldad bastu och en vacker jordkällare. Egen skog på 21 ha med 1730 m3sk.

Fakta

Pris:
3 700 000 kr Högstbjudande
Fastighetsbeteckning
Borås Bredared 1:10
Adress
Hägnen 1
Ort
Bredared
Areal
23.1 ha
Driftskostnad bostad
27 542 kr
57.7929935308716,12.914982077224522 SE STÖRRE KARTA

Ekonomi

Pris:
3 700 000 kr Högstbjudande
Sista buddag
Tisdag 13 nov
Kostnader bostad
(SEK / år)
Vatten/avlopp
854 kr
Sophämtning
2 393 kr
El
20 600 kr
Försäkring
3 695 kr
Totalt
27 542 kr
Pantbrev
1st om totalt 730 000 kr

Byggnader

Bostadshus

Bostadshus uppfört i 1½ plan, ursprungligen på 1800-talet. Om- och tillbyggt 1976, bl.a. tilläggsisolerades huset. Timmerstomme och torpargrund, regelstomme och platta i tillbyggd del. Träfasad (delvis utbytt och målad 2016) och tak med betongpannor (behandlade 2015). Tvåglasfönster. 5 rum och kök. Boarea 182 m² enligt ny areamätning.

Djupborrad brunn från 1975 med vatten av god kvalitet. Enskilt avlopp med trekammarbrunn och infiltration från 1970-talet. Uppvärmning genom direktverkande el, luftvärmepump, braskamin och vedspis. Energiklass F enligt nyupprättad energideklaration. Fiber indraget in till huset 2018.

Första våning Köksentré/hall. Tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, hydrofor, vattenpump och varmvattenberedare. Badrum med WC, handfat och dusch. Kök med skåpsinredning i furu, elspis, vedspis, kyl/frys och diskmaskin. Separat matplats och vardagsrum i anslutning till köket. Öppen planlösning med murstocken centralt placerad mellan kök och vardagsrum. Luftvärmepump i vardagsrummet. Arbetsrum. Huvudentré/hall. Altan.

Andra våning Stort allrum. Två större sovrum och ett mindre sovrum, samtliga med garderober. Det största sovrummet skulle kunna avdelas i två rum.

Verkstad/gäststuga

Uppförd i trä med plåttak samt betonggolv i hela byggnaden. Invändiga utrymmen; gårdsverkstad med två portar och plats för en bil, snickarbod uppvärmd med el-element, stort loft ovanför verkstaden och en vedbod på gaveln. I centrala delen finns en påkostad gäststuga med klinkersgolv+golvvärme, kokvrå, öppen spis samt en toalett med WC, handfat och dusch. I anslutning till denna finns en fin vedeldad bastu. Gäststugans boarea 28 m².

Garage

Uppfört 2007 i trä med plåttak, underlag av grus. Plats för en personbil.

Jordkällare/förråd

Jordkällare uppförd i sten som är överbyggd av ett förråd i trä med plåttak. Vacker stengrund med invändig stenvalvskällare i mycket fint skick och med indragen el. Förrådsbyggnaden innefattar ett kallförråd samt ett separat varmförråd som är isolerat och värms med el-element.

Fastighetsuppgifter

 • Arealer

  Totalt 23,1 ha, varav 21,2 ha skogsmark, 0,9 ha öppen mark, 0,7 ha myrimpediment och 0,3 ha övrig mark. Arealuppgifter enligt skogsbruksplanen. Enligt lantmäteriets register är arealen 23,45 ha.

 • Öppen mark

  Totalt 0,9 ha öppen mark, före detta åker/betesmark. Större delen omger gården och sköts idag som gräsmattor. Ett mindre område ligger i anslutning till dammen och har inte använts på många år.

 • Skogsmark

  Uppgifterna är hämtade från skogsbruksplan upprättad i oktober 2018 av Skogspartner, se även bifogad plan.

  Den produktiva skogsmarken uppgår till 21,2 ha med ett virkesförråd på 1736 m³sk, till mycket stor del ungskog och gallringsskog. 1,1 ha utgörs av naturvårdsskog (NO), motsvarande 5,2 % av arealen. Bonitet 9,0 m³sk/ha/år och årlig tillväxt 126 m³sk. Trädslagsfördelning; tall 14 %, gran 71 % och löv 15 %. Genomsnittligt virkesförråd 82 m³sk/ha.

  Skogen är överlag välskött, en del röjning och förstagallring behöver dock göras närmaste åren. Avd. 9 på 0,8 ha behöver återplanteras. En stor andel av skogen är inne i en stark tillväxtfas och värdetillväxten är hög. Redan om 10 år förväntas virkesförrådet ha ökat från dagens 1736 till 2672 m³sk, inkl. föreslagna gallringar på 328 m³sk.

  Skogen är lättillgänglig undantaget delen närmast dammen där det är blötare mark. Bilväg för lastbil utan släp genom den centrala delen från gården.

 • Jakt och fiske

  Jakträtten för småvilt är tillgänglig från tillträdesdagen. Älgjakten är utarrenderad t.o.m. 2019-06-30 och ingår i Hästhagen-Sköttnings jaktlag på ca 2000 ha.

  Fiskerätt i damm och vattendrag i fastighetens västra gräns.

 • Forn- och kulturlämningar

  Det finns en registrerad fornlämning på fastigheten. Den utgörs av grunden till Hundfors kvarnbyggnad i Röhlsbäcken längs västra gränsen. Här finns även en fin stenvalvsbro över bäcken och kvarndammen uppströms kvarnbyggnaden.

 • Skola, samhällsservice mm

  Förskola och skola F-6 finns i Bredared, övrig samhällsservice i Borås.

 • Inteckningar

  Det finns 4 st uttagna inteckningar i fastigheten på totalt 730.000 kr.

 • Taxeringsvärde

  Totalt taxeringsvärde 2.012.000 kr, fördelat på bostadshus 849.000, tomtmark 390.000, ekonomibyggnader 41.000, skogsmark 693.000, skogsimpediment 9.000 och åkermark 30.000 kr. Taxeringsår 2017.

 • Vägbeskrivning

  Från Borås: från väg 40, tag av väg 180 mot Alingsås. Från rondellen i Byttorp kör Getängsvägen och därefter ut till Almenäs. Kör sedan Stenkullevägen 4,8 km vidare mot Bredared. Tag vänster vid gården Eriksås strax efter Gravryd. Kör grusvägen genom gårdsplanen och fortsätt fram till gården.

Rättigheter och belastningar

 • Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Fornlämning (Registreringsdatum: 20170421)

Försäljningsinformation

Buden skall skickas till fastighetsmäklaren via mail eller bifogad budblankett senast den 13 november.

 1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt.
 2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
 3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar och skogsmark.
 4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
 5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
 6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
 7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
 8. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
 9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
 10. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.
 11. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR se vår hemsida, skogsbyran.com.

Fakta

Pris:
3 700 000 kr Högstbjudande
Fastighetsbeteckning
Borås Bredared 1:10
Adress
Hägnen 1
Ort
Bredared
Areal
23.1 ha
Driftskostnad bostad
27 542 kr

Ansvarig Mäklare


Alla bilder

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in för att meddela oss ert intresse för objektet

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi till er

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!