Morjhult Persgården 37

Gård i Töllsjö - 40 ha

Gård med två bostadshus, ladugård, maskinhall, 28 ha produktiv skogsmark och 4 ha åker/betesmark belägen i Morjhult. Totalt virkesförråd ca 4.500 m³sk. Byggnader med renoveringsbehov. Gården ligger ca 25 km från Alingsås och 50 km från Göteborg.

 • Ekonomi
  Pris
  4 600 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 26 sep

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  26 313 kr
  Vatten/avlopp
  2 176 kr
  Sophämtning
  3 230 kr

  Försäkring bostäder

  5 759 kr
  Totalt
  37 478 kr

  Taxeringsår
  2022
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Taxeringsvärde byggnad
  1 097 000 kr
  Taxeringsvärde totalt
  3 461 000 kr
  Pantbrev
  3st inteckningar på totalt 2 230 000 kr
 • Byggnader
  Bostadshus 1 (vita huset)

  Timrat bostadshus uppfört år 1872 i 1½ plan utan källare. Boytan uppgår till 147 m², biyta 25 m² (uppgifter från fastighetstaxeringen). Väggar beklädda med fasad i plast och tak med betongpannor (tak bytt runt år 2015). Tvåglasfönster. Uppvärmning genom bergvärmpump. Avlopp med trekammarbrunn och infiltration. Vatten från grävd brunn som är gemensam med bostadshus 2. Vattenledningarna har läckage och är därmed ur funktion. Bostaden har stått obebodd sedan februari 2022 och har renoveringsbehov.

  Första våning Entré med hall. Kök med elspis, bänkdiskmaskin, kyl/frysskåp (vitvarornas funktion är oklart). Målad skåpsinredning. Tvättstuga. Toalett med WC, dusch och tvättställ. Våtrumsmatta på golv och bröstpanel/målade väggar. Vardagsrum bestående av två rum med valv emellan fördelat på matsalsdel och sällskapsdel. Öppen spis i sällskapsdelen (ej i funktion). Kontor. Pannrum med bergvärmepump Thermia från 2012. Två ackumulatortankar med total volym, 1.000 liter. Vedpanna (funktion osäker). Separat ingång. Hall. Inglasat uterum.

  Andra våning Allrum. Fem sovrum varav ett med utgång till uteplats. Toalett med WC och tvättställ. Stor garderob.

  Bostadshus 2 (röda huset)

  Bostadshus uppfört i 1½ plan i trä med plåttak. Två- och treglasfönster. Bostaden är inte taxerad och uppgifter om boyta saknas. Uppvärmning genom luft/luftvärmepump samt direktverkande el. Funktionen på all utrustning är osäker. Bostaden har varit utsatt för brand och är rökskadad. Bostaden har stora renoveringsbehov. Vattenbrunn och vattenpump är gemensamt med bostadshus 1.

  Första våning Entré och hall med klinkergolv. Sovrum. Kök elspis, diskmaskin, kyl- och frysskåp. Utgång till mindre uteplats. Tvättstuga med tvättmaskin, WC, dusch (blandare frånkopplad) och tvättställ. Hydrofor och vattenfilter. Vardagsrum. Braskamin.

  Andra våning Allrum. Två sovrum. Toalett med WC och tvättställ. Genomgående plastmattor.

  Ladugård

  Ladugård uppförd i trä/plåt med plåttak. Byggnadsyta 295 m² (enligt fastighetstaxeringen). Fähus med takhöjd ca 2,20 m till undersida takbjälkar. Gårdsverkstad. Loge, höränne och förrådsutrymmen.

  Maskinhall

  Maskinhall uppförd i plåt med plåttak. Utvändigt mått ca 10 x 20 meter. Grusat golv.

  Jordkällare

  Överbyggd jordkällare.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt skogsbruksplan. Totalt 40,1 ha fördelat på skog 28,1 ha, impediment 1,84 ha, jordbruksmark 4,3 ha, tomt och övrig mark 5,9 ha. Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt 36,6 ha.

  Taxeringsvärden

  Taxeringsvärdet för 2020 uppgår till totalt 3.461.000 kr fördelat på tomt 250.000 kr, bostad 1.058.000 kr, skog 1.998.000 kr, impediment 21.000 kr, jordbruk 95.000 kr och ekonomibyggnader 39.000 kr.

  Skog

  Den produktiva skogsmarken uppgår enligt skogsbruksplan upprättad våren 2022 av Skogspartner till 28,1 ha med ett virkesförråd på totalt 4.347 m³sk, varav ca 2.100 m³sk är slutavverkningsbar skog (S1 och S2), 1.830 m³sk gallringsskog (G1 och G2) och 355 m³sk naturvårdsskog (NO). 1,1 ha består av röjningsskog (R2) och 1,8 ha oplanterad kalmark (K1). Trädslagsfördelning: tall 28%, gran 59% och löv 13%. Boniteten är beräknad till 7,5 m³sk/ha/år. Årlig tillväxt 3,7%. Till volymen ska läggas årets tillväxt på 173 m³sk vilket ger ett totalt virkesförråd på ca 4.500 m³sk. Gallringsbestånden är överlag relativt välskötta. Röjningsbehov finns i de yngre bestånden. Skogen är samlad i ett skifte med bilväg som går genom skiftet vilket skapar goda drivningsförhållanden. Läs vidare i bifogad skogsbruksplan.

  Jakt

  Goda jaktmarker. Jakträtten är inte upplåten utan tillfaller köparen på tillträdesdagen.

  Åker- och betesmark

  Det finns totalt 4,3 ha åker- och betesmark som ligger väl samlat runt byggnaderna. Markerna är inte utarrenderade och brukas inte aktivt.

  Gemensametsanläggning

  Fastigheten har del i gemensamhetsanläggning väg, Morjhult ga:5, som förvaltas av Morjhultsvägens samfällighetsförening. Årlig utdebitering ce 4.500-5.000 kr.

  Energideklaration

  Det finns ingen energideklaration upprättad för bostadshuset. Kan upprättas på säljarens bekostnad om köparen begär det.

  Städning

  Byggnaderna på fastigheten är endast grovstädade. Bostadshuset kommer att tömmas på möbler men ytterligare städning kommer inte att ske. Gäller även i yttre miljö.

  Vägbeskrivning

  Från Bollebygd kör mot Töllsjö. Efter ca 9 km, följ skyltar mot Morjhult. Fortsätt ca 5 km. Våra skyltar visar.

  Tillträde

  Tillträde kan ske snarast eller enligt överenskommelse.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  Bollebygd Morjhult Ga:2, väg som förvaltas av Morjhultsvägens samfällighetsförening.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning,nätstation, till förmån för Vänersborg Begonian 10.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning, till förmån för Vänersborg Begonian 10

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning till förmån för Vänersborg Begonian 10.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning mm till förmån för Härryda Stockabäck 1:14.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning mm till förmån för Härryda Stockabäck 1:14.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning till förmån för Härryda Stockabäck 1:14.

  Rättigheter last

  Officialservitut: Rätt att taga vatten ur brunnen a samt behålla, underhålla befintlig ledning b i ungefärligt läge enligt karta, aktbilaga ka - Vattentäkt till förmån för Bollebygd Morjhult 3:33.

  Rättigheter last

  Officialservitut: Väg i samfälld vägmark till förmån för Bollebygd Morjhult 3:24.

  Rättigheter last

  Officialservitut: Vattentäkt till förmån för Bollebygd Morjhult 3:30.

  Rättigheter last

  Officialservitut: Väg till förmån för Bollebygd Morjhult 3:30.

  Rättigheter last

  Ledningsrätt: Starkström till förmån för Statens Vattenfallsverk region västsverige.

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mejl.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruksmark och skogsmark.
  4. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  5. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  6. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  7. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  8. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  9. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  10. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.
Visningsanmälan

Fakta

Pris
4 600 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BOLLEBYGD MORJHULT 3:8
Adress
Morjhult Persgården 37
Ort
Töllsjö
Areal
40.1 ha
Boarea
147 m2
Driftskostnad
37 478 kr

Ansvarig Mäklare

Robert Persson
Robert Persson

Reg. fastighetsmäklare


Robert är veteranen på Skogsbyrån, det han inte vet är inte värt att veta. Har studerat ekonomi på Högskolan i Borås och arbetat som gårdsmäklare sen 2002. Uppvuxen på den gård i Borgstena han idag äger och bor på, då tillsammans med mamma, pappa, bröder och mjölkkor. Idag med egen familj och katter. Alltid glad och omtänksam och gör alltid det lilla extra för att kunden och sina kollegor skall ha det bra.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!