Säms Hjortsbacka 105

Gård i Boarp - 27 ha

Högt belägen gård med hänförande utsikt i vackra Boarp mellan Ulricehamn och Gällstad.
Säms-Hjortsbacka består av ett äldre bostadshus med tillhörande ekonomibyggnader, 7 ha åker och betesmark samt 19 ha produktiv skogsmark med ett virkesförråd på ca 4.400 m³sk. Välkommen på visning!

 • Ekonomi
  Pris
  3 900 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 17 okt

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  10 892 kr
  Väg
  750 kr

  Försäkring

  5 152 kr
  Totalt
  16 794 kr
  Pantbrev
  3st inteckningar på totalt 290 000 kr
 • Byggnader
  Bostadsbyggnad

  Bostadsbyggnad uppförd 1860 i 2- plan. Timmerstomme. Väggbeklädnad med plåtpanel och takbeklädnad av betongpannor. Boyta (enl fastighetstaxeringen) 110 m² och biyta 20 m². Kopplade två glasfönster. Grävd vattenbrunn gemensam med Säms-Hjorsbacka 1:4 (servitut finns). Vattnet är avstängt intill huset sedan vintern 2021. Avlopp via äldre trekammarbrunn med filtrering. Uppvärmning med el via ett vattenburet system. Bostaden genomgick en renovering och en mindre tillbyggnad i form av köksentrè och badrum på 1960-talet. Mycket är kvar i orginal sen denna tid. Golven är beklädda med plastmattor. Huset har ej varit bebott sedan 1995 men underhållsvärme har varit på sedan dess. Vackra äldre spegeldörrar både på första och andra våning.

  Första våning Entré med ingång till mindre hall och trappa upp till andra våning.
  Kök med vedspis och vedpanna (ej eldad i sedan 1995), köks och arbetsbänk. Skafferi med lucka i golvet till en mindre matkällare. Ljust vardagsrum med vacker utsikt. Entré med hall via en mindre glasveranda. Badrum innehållande WC , handfat och badkar. Sovrum/kontor med dörr till kök och till hall.

  Andra våning Möblerbar hall med två bra förvaringsutrymmen i kattvindar. Två sovrum. Tidigare kök där en vacker äldre gjutjärnspis fortfarande finns kvar samt vissa köksskåp. Skafferi och balkongdörr.

  Ladugård

  Ladugård med delvis uppmurad grund. Uppförd i trä och med tak av plåt. Fasad med trä och plåt. På baksidan finns en körbrygga upp till logen uppbyggd av vacker natursten. Byggnaden innehåller ett äldre djurstall, snickeriverkstad och många bra förvaringsutrymmen.

  Övriga ekonomibyggnader

  Traktorgarage uppförd i trä med tak av plåt. Garage med delvis uppmurad grund och gjutet golv, fasad av trä och tak med eternit. Innehållande fem stycken garageplatser varav ett utan dörrar. Gårdshus/ Brygghus i ett plan med vind uppförd i trä och med tak av plåt. Överbyggd jordkällare belägen i ovandelen av åkern närmast gården.

 • Fastighetsuppgifter

  Arealer

  Arealerna uppgår enligt skogsbruksplanen till 27,2 ha fördelat på 19,3 ha skog, 6,8 ha åker och betesmark, 0,5 impediment och 1 ha övrig mark. Areal enligt fastighetsregistret 25,9 ha.

  Taxeringsvärde

  Totalt 2.404.000 kr fördelat på tomtmark 180.000 kr, bostadsbyggnad 579.000 kr, ekonomibyggnader 114.000 kr, skogsmark 1.323.000 kr, skogsimpediment 9.000 kr och åker och betesmark 199.000 kr.

  Skogsuppgifter

  Den produktiva skogsmarken uppgår till 19,3 ha med ett totalt virkesförråd på 4.434 m³sk , varav 3.167 m³sk utgör av S1 och S2-skog och 5,1 ha av ungskog (R2).

  Trädslagsfördelningen på fastigheten fördelar sig på: gran 77 %, 13 % tall och 10 % lövskog.
  Skogen har en bra åldersfördelning och är inne i en gynnsam tillväxtfas. Årlig tillväxt är beräknad till 102 m³sk per år. Boniteten är hög och uppgår till 8,5 m³sk/ha och år.

  Uppgifterna är hämtade från skogsbruksplan upprättad av Skogsguiden Sverige AB via Vida. Fältarbetet är utfört augusti 2022.

  Inägomark

  Inägomarken består av 6,8 ha åker och betesmark. Marken är utarrenderad tom 2026-12-31 enligt skriftligt avtal. Arrendeintäkt 2.500 kr /år. Möjlighet kan finnas att få tillgång betesmark närmast gården om behov finnes.

  Jakt och fiske

  Jakten är utarrenderad innevarande jaktår via muntligt avtal. Som ägare av fastighet i Boarp by följer en möjlighet till att bli medlem i Toppåsasjöns fiskeförening. Sjön ligger ca 3 km från gården. Vid sjön finns en fin grillplats med bord och bänkar under tak. Runt sjön går det en sammanlänkad spång för att nå bryggorna belägna kring sjön. Varje år anordnas en uppskattad fisketävling med trevlig gemenskap för de som är medlemmar. Här finns både inplanterad Öring och Regnbåge.

  Servitut

  Servitut gällande gemensam vattenbrunn är under upprättande (Last), till förmån för Säms-Hjortsbacka 1:4. Servitut gällande väg är under upprättande (Last), till förmån för Säms-Hjortsbacka 1:4

  Friskrivning

  Fastigheten säljs med friskrivningsklausul. Se bifogad frågelista besvarad av säljarna gällande fastighetens skick.

  Omgivningar, skola, barnomsorg och service

  Gården ligger högt och vackert med utsikt över natursköna bygder, här är det lätt att både vara aktiv och få tid för avkoppling med flertalet stigar/vägar för både ridning, promenader och cykling.
  Fastigheten ligger ca 5 km från Gällstad samhälle som erbjuder vardaglig service med skola, barnomsorg, livsmedelsaffär, pizzeria och flertalet lokala butiker. I Ulricehamn ca 12 km från gården finns all tänkbar service och med ett brett utbud av förskolor, skolor, mataffärer, vårdcentraler, tandvård och shopping. Här finns också Idrotts och friluftsområdet Lassalyckan (www.ulricehamn.se/uppleva/lassalyckan ) , golfbana och skidbacke.

  Fastigheten ligger med utmärkta pendlingsmöjligheter både till Ulricehamn, Borås och Jönköping.

  Visning

  Vänligen boka tid med fastighetsmäklaren för visning av gården.

 • Rättigheter & Belastningar

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Fornlämning (Registreringsdatum: 20061022)

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning

  Rättigheter last

  Officialservitut: Kraftledning

  Rättigheter last

  Officialservitut: Väg

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut KRAFTLEDNING

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mail: cecilia@skogsbyran.com

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruk- och skogsmark.
  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  8. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.
Visningsanmälan

Fakta

Pris
3 900 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
ULRICEHAMN SÄMS-HJORTSBACKA 1:3
Adress
Säms Hjortsbacka 105
Ort
Gällstad
Areal
27.2 ha
Boarea
110 m2
Driftskostnad
16 794 kr

Ansvarig Mäklare

Cecilia Isbring
Cecilia Isbring

Reg. fastighetsmäklare


Cecilia är en skogsägande ryttare från Ulricehamn. Är fastighetsmäklaren med erfarenheter inom allt ifrån bokslut, skogsplantering till filminspelning. Började på Skogsbyrån 2007 efter en mångårig erfarenhet av ekonomi, redovisning och kundservice. Som skogsägare, natur- och djurälskare brinner Cecilia för att varje fastighet skall hitta sin nya ägare och fortsätta förvaltas och utvecklas på bästa sätt.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!