Vänga Stommen södra 6

Gård i Vänga - 6 ha

Tillfälle för dig som söker gård för odling eller djurhållning i mindre omfattning. Gården ligger vackert med åkermark och lövskog som omgärdar byggnaderna. 4 ha åker/betesmark och 1,6 ha lövskog. Bostadshus, charmig lillstuga, ladugård och garage.

 • Ekonomi
  Pris
  2 300 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 27 sep

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  16 500 kr
  Vatten/avlopp
  1 086 kr
  Sophämtning
  2 501 kr
  Sotning
  755 kr

  El

  4 626 kr

  Försäkring, bostadsdel, inkl hemförsäkring

  4 061 kr
  Totalt
  29 529 kr

  Taxeringsår
  2021
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Taxeringsvärde byggnad
  749 000 kr
  Taxeringsvärde totalt
  1 438 000 kr
  Pantbrev
  7st inteckningar på totalt 64 600 kr
 • Byggnader
  Bostadshus

  Bostadshus uppfört 1937, ombyggt och renoverat 1967 i 1½ plan med källare under större del av byggnaden. Stomme i plank. Ytterpanel i trä och betongpannor på tak. Tvåglasfönster. Enligt fastighetstaxeringen uppgår boytan till 100 m² och biytan 47 m². Uppvärmning genom kombipanna. Vatten från grävd brunn. Avlopp med trekammarbrunn och infiltration från 2012. Dränering omgjord 1995 på baksidan och gaveln mot ladugård. Överbyggd altan, ca 10 m².

  Första våning Entré med hall. Badrum med WC, badkar och tvättställ. Våtrumsmatta på golv, laminat skivor på väggar. Kök med målad skåpsinredning. Elspis, spisfläkt, kyl/frysskåp. Två sovrum varav ett mindre. Vardagsrum med kakelugn (ej eldad i på flera år, provtryckning krävs därför innan användning).

  Andra våning Mindre hall. F.d. kök med diskbänk. Mindre arbetsrum. Toalett med WC och tvättställ. Tapet på väggar och våtrumsmatta på golv. Sovrum. Mindre sovrum med utgång till balkong. Sidoförråd.

  Källare Tvättstuga med tvättmaskin, tvättho, hydrofor och vattenpump. Pannrum med kombipanna CTC från 1967 för ved, olja och el. Matkällare, förråd, hall och grovingång.

  Lillstuga

  Timrad lillstuga med träfasad och tegelpannor på tak. Storstuga med kakelugn (provtryckning krävs innan användning). Trägolv. Kök med vedspis (provtryckning krävs) och pärlspont på väggar. Mindre sovrum. Förråd. El och vatten saknas. Under byggnaden finns brygghus med tvättgryta och öppen spis. Potatiskällare.

  Ladugård

  Vinkelbyggd ladugård uppförd i trä med plåttak. Byggyta ca 220 m². Äldre fähus med takhöjd ca 2 meter till undersida bärande takbjälke. Loge, höränne. Överbyggd gödselstad med gjutet golv. Två av väggarna har "sättningar" sedan många år.

  Garage

  Garagebyggnad uppförd i trä med tak av plåt och plankat golv. Plats för tre bilar. Utvändigt mått ca 9 x 5 meter.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt skogsbruksplan. Totalt 6,2 ha fördelat på skog 1,6 ha, jordbruksmark 4,1 ha, tomt och övrig mark 0,5 ha. Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt 5,8 ha.

  Taxeringsvärden

  Taxeringsvärdet för 2021 uppgår till totalt 1.438.000 kr fördelat på tomt 410.000 kr, bostad 702.000 kr, skog 116.000 kr, impediment 3.000 kr, jordbruk 160.000 kr och ekonomibyggnader 47.000 kr.

  Åker- och betesmark

  Det finns totalt ca 4,1 ha åker- och betesmark på fastigheten. Markerna är upplåtna innevarande brukningssäsong, enligt muntlig överenskommelse. Det finns inga stödrätter att överta.

  Skog

  Den produktiva skogsmarken uppgår enligt nyupprättad skogsbruksplan från Södra till 1,6 ha med ett virkesförråd på totalt 431 m³sk och består av lövdominerad naturvårdsskog i åldern 40-80 år. Boniteten är beräknad till 6,7 m³sk/ha. Trädslagsfördelning: tall 15%, gran 8%, ädellöv 12% och övrigt löv 65%. Medelvolym 269 m³sk/ha. Läs vidare i bifogad skogsbruksplan.

  Jakt och fiske

  Småviltsjakten är inte upplåten. Älgjakten är upplåten till Vänga älgjaktslag t.o.m. 2022-01-31. Laget jagar för närvarande på ett område om ca 2.800 ha.
  Fiskerätt i Säven.

  Optisk fiber

  Fastigheten är inte ansluten till optisk fiber men det är möjligt att ansluta. För mer information, kontakta Splitvision.

  Skola- barnomsorg och service

  Förskola och skola år F-9 ligger i Fristad, ca 8 km från gården. I Fristad finns god tillgång till service med bl.a. stor livsmedelsaffär (Ica-City), vårdcentral, bank, m.m. Från Fristad finns även bra kommunikation med buss och tåg.

  Utflyktsmål

  I närheten av gården ligger populära Vänga kvarn och kvarncafé. Kvarnen ligger mycket vackert vid Säveån. Naturreservatet Vänga mosse ligger även det i närheten av gården. En naturupplevelse med vandringsleder som till stor del går över träspångar.

  Golfbana

  Ca 5 km från gården ligger Bredareds Golfklubbs anläggning med 18-hålsbana.

  Tillträde

  Tillträde kan ske snarast eller enligt överenskommelse.

  Vägbeskrivning

  Alternativ 1: Från Fristad kör väg 42 mot Trollhättan. Tag av mot Bredared/Vänga. Passera kyrkan och fortsätt mot Bredared. Därefter visar vår skylt.

  Alternativ 2: Från Borås kör väg 180 mot Alingsås. Tag av mot Bredared. I Bredared följ skyltar mot Vänga. I Vänga visar vår skylt.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

 • Rättigheter & Belastningar

  Planer och bestämmelser

  Vänga, Områdesbestämmelse. Utökad bygglovsplikt m.m. (Beslutsdatum: 19951207)

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Fornlämning (Registreringsdatum: 20061022)

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning,nätstation till förmån för Vänersborg Begonian 10.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Väg och avloppsanläggning m.m. till förmån för Vänga 1:15.

  Samfällighet

  BORÅS VÄNGA S:6, ändamål väg.

  Rättigheter last

  Ledningsrätt: Tele till förmån för Teliasonera Skanova.

  Samfällighet

  BORÅS VÄNGA S:16, ändamål väg.

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mejl.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruk- och skogsmark.
  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  8. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Visningar

 • Måndag 20 sepVälkomna på visning! Kontakta mäklaren för tidsbokning.

Fakta

Pris
2 300 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BORÅS VÄNGA 1:22
Adress
Vänga Stommen södra 6
Ort
Fristad
Areal
6.2 ha
Boarea
100 m2
Driftskostnad
29 529 kr

Ansvarig Mäklare

Robert Persson
Robert Persson

Reg. fastighetsmäklare


Robert är veteranen på Skogsbyrån, det han inte vet är inte värt att veta. Har studerat ekonomi på Högskolan i Borås och arbetat som gårdsmäklare sen 2002. Uppvuxen på den gård i Borgstena han idag äger och bor på, då tillsammans med mamma, pappa, bröder och mjölkkor. Idag med egen familj och katter. Alltid glad och omtänksam och gör alltid det lilla extra för att kunden och sina kollegor skall ha det bra.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Handler : Shared memory (Memcache)
Cache hits : 0 [N/A]
Cache misses : 0 [N/A]
Cache total : 0
Url added to cache : 0Misses list