Ammarp 1

Hästgård i Drared strax utanför Dalsjöfors - 2,6 ha

Välkommen till Ammarp! Hästgård i Drared strax utanför Dalsjöfors, med mycket bra läge till Borås. Torphus med anor tillbaka från 1800-talet. Ladugård i mycket bra skick med 4 st hästboxar, spolspilta och sadelkammare. I ladugården finns även en övernattningslägenhet och stor verkstadsdel. Solcellsanläggning på ladugårdstaket.

 • Ekonomi
  Pris
  4 450 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 17 jun

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  20 000 kr
  Vatten/avlopp
  1 400 kr
  Sophämtning
  2 796 kr
  El
  9 000 kr
  Väg
  400 kr
  Sotning
  1 000 kr

  Fiber

  4 056 kr
  Totalt
  48 352 kr
  Pantbrev
  7st inteckningar på totalt 1 132 000 kr
 • Byggnader
  Bostadshus

  Bostadshus i 1 ½ - plan med torpargrund, ursprungligen uppförd år 1810. Uppförd med träfasad och tak av betongpannor med underliggande oljehärdad masonit. Enskilt vatten, grävd brunn med pump, enskilt avlopp. Stomme timmer-trä. Ventilation självdrag. Uppvärmning direktverkande el-radiatorer, luft/luftvärmepump och kakelugn. Fiber genom Draered-Äspered Fiberförening. Alla fönster på 1:a våning är bytta, 2-glas isoler. Bostadshuset är varsamt renoverad och moderniserad i ursprunglig utformning. Senaste 10 åren har renoveringar gjorts med bl a byte/underhåll el, nytt tak med isolering, installation fiber, fönster och dörrar, luft/luftvärmepump och anläggning uteplats på baksidan av huset.

  1:a våning Groventré med klinkergolv, tvättmaskin och torktumlare. Badrum med klinkergolv (golvvärme), handfat, wc och dusch. Kök med spis, elfläkt, kyl/frysskåp, järnspis Norra Hammar, vedförvaring och bakugn (ej inkopplad men förberedd för anslutning). Vardagsrum med kakelugn och utgång till altan. Matsalsrum med kakelugn (ej i funktion). Sovrum med kakelugn (ej i funktion). Inglasad veranda.

  2:a våning Stor hall/allrum. 2 st sovrum. Bärande timmerväggar och ryggåstak som gör det möjligt till god takhöjd.

  Stall/ladugård

  Nybyggd stall/ladugård år 2017-2018, uppförd med murade väggar/träfasad och tak av plåt. Innehåller 4 st hästboxar med takhöjd på ca 3,2 m. Spolspilta, sadelkammare och höloft/förråd. Väl tilltaget utrymme med verkstad/garage med rum med elcentral och central för Svea Solar (solcellsanläggning). Inredd lägenhet med golvvärme, bestående av pentry, badrum och vardagsrum med balkong i söderläge. På yttersidan finns laddbox till bil. Areal enligt fastighetstaxeringen 260 m2.

  Belyst paddock

  Belyst paddock byggd år 2009 och har de internationella standardmåtten, ca 20 x 40 m.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Areal enligt fastighetsregistret är 2,6 ha.

  Åker- och betesmark

  På fastigheten finns ca 2 ha åker- och betesmark. Markerna är inte utarrenderade.

  Taxeringsvärde

  Totalt taxeringsvärde (2023) är 2.682.000 kr fördelat på följande: bostadshus 1.177.000 kr, tomtmark 500.000 kr, ekonomibyggnader 956.000 kr och åker- och betesmark 49.000 kr.

  Vägförening

  Fastigheten har del i vägsamfällighet (Ammarpsvägen VSF), årsavgift 400 kr/år.

  Jakt

  Jakträtten är inte utarrenderad men är begränsad av fastighetens storlek.

  Besiktning

  Besiktning av bostadshuset är utförd i maj 2024, se bifogad fil på nätet alternativt kontakta mäklaren för info.

  Sollcellsanläggning

  På Ladugården finns nyinstallerad solcellsanläggning från Svea Solar, paneltyp Essential - 415W (48 paneler), med uppskattad produktion om ca 15.800 kWh/år. Växelriktare Huawei och installerad laddbox på utsidan av ladugården.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

  Kulturhistoriskt värde

  Historia: I Toarps socken fanns ett stort antal gårdsfarihandlare eller knallar och Ammarp tillhörde de byar där gårdsfarihandeln var särskilt intensiv i början på 1800-talet. I Ammarp fanns fyra gårdsfarihandlare. Denna mangårdsbyggnad uppfördes 1880 och påminner om en framkammarstuga, en utbyggnad finns på baksidan av huset. Det kulturhistoriska värdet motiveras byggnadshistoriskt av mangårdsbyggnadens välbevarade och till väsentliga delar ursprungliga utformning. Gårdsmiljön är en god representant för den västsvenska gårdstypen och den har ett miljöskapande värde genom dess placering vid vägen.

  Vägbeskrivning

  Från Borås förbi Gånghester, tag av mot Gällstad, därefter ca 5 km, tag av mot Dalsjöfors och ytterligare ca 500 m, tag höger. Se skyltar och bifogat kartmaterial.

  Närområdesinformation

  Ammarp ligger strax söder om Dalsjöfors. I Dalsjöfors finns förskola, grundskola, badhus, idrottshall, tennishall, fotbollsplaner, vårdcentral, apotek, ädreomsorg, folktandvård, affär mm. Kollektivtrafik med buss finns från Dalsjöfors samt busshållplats vid Gällstadvägen ca 700 meter från gården.

 • Rättigheter & Belastningar

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: KRAFTLEDNING

  Kommentar

  I övrigt finns inga kända servitut eller nyttjanderätter,

 • Försäljnings­information

  Bud skall skickas till fastighetsmäklaren via mail eller bifogad budblankett.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären med utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.

  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).

  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader, markanläggningar, skog och jordbruksmark.

  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.

  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.

  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.

  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.

  8. Fastigheten tillträdes enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.

  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.

  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR se vår hemsida. skogsbyran.com

  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information.

Boka visning

Fakta

Pris
4 450 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BORÅS AMMARP 1:9
Adress
Ammarp 1, Drared, Dalsjöfors
Ort
Dalsjöfors
Areal
2.6 ha
Boarea
80 m2
Driftskostnad
48 352 kr

Ansvarig Mäklare

Ulf Nilsson
Ulf Nilsson

Reg. fastighetsmäklare


Ulf utbildade sig till civilekonom direkt efter gymnasiet och har aldrig släppt fokus på ekonomins fascinerande värld. När han år 2004 blev anställd på Skogsbyrån valde han att fortbilda sig till mäklare och kombinerar nu dessa båda yrken till perfektion. Ulf har lång erfarenhet av både ekonomiarbete och mäkleri. Som ägare av släktgården i Tvärred blir det även arbete med röjsågen såväl som skogshuggning.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!