Örsås Ekåsen 105

Gård i Örsås - 22 ha

Välkommen till Ekåsen! En gård med stort hus, praktiska uthus och en välskött skog. Gården är belägen utmed en grusväg med utsikt över åkrar och ängar och tillsammans med granngårdarna infinner sig en fin bykänsla när man kommer fram. Bostaden har plats för många och oändliga möjligheter till ett aktivt gårds och skogsliv. Totalt på fastigheten står det idag 3.273 m³sk, varav 1.916 m³sk är slutavverkningbar skog. Jakten är fri för ny ägare. Välkomna på visning!

 • Ekonomi
  Pris
  3 500 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Måndag 3 jun

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Vatten/avlopp
  1 005 kr
  Sophämtning
  1 846 kr

  Elnätskostnad

  12 000 kr
  Totalt
  20 851 kr

  Taxeringsår
  2024
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Pantbrev
  6st inteckningar på totalt 1 200 000 kr
 • Byggnader
  Bostad

  Bostadsbyggnad uppförd i 1 ½ plan. Innehållande 6 -7 r.o.k. Boarea enligt taxeringen 153m² och 13 m². Bostadens ursprungliga byggår är 1876 och den senaste om och tillbyggnaden är gjord 1980.

  Väggbeklädnad med stående rödmålad träpanel och takbeklädnad av betongpannor. Timmerstomme. Två och treglasfönster. Borrad vattenbrunn. Avlopp via äldre trekammarbrunn. Uppvärmning via bergvärme . Vattenburet system. På gården finns även ytterligare två äldre grävda vattenbrunnar.

  Gården har en välskött och vacker trädgård med odlingsytor och uteplatser för sittmöbler, vilken delvis ramas in av vacker stenmur. Ett stort altandäck från 2020 med en vedeldad badtunna, som smakfullt är byggt i direkt anslutning till en bergshäll och bakomliggande björkskog belägen mellan huset och snickeriverkstaden.

  Första våning Huvudentré via en överbyggd veranda. Hall med vackert ljust trägolv med infällt klinkerparti och plats till klädförvaring. Ljust stort vardagsrum med äldre högre tröskel och trägolv. Effektfullt målat tak som matchar väggarnas tapet. Trappa upp till andra våning.
  Kök med köksingång och mindre hall. Målade köksluckor, elspis med häll, fläkt, diskmaskin och ett fullhöjds kylskåp. Innanför köket finns ett mindre sovrum alternativt kontor.

  Ett stort sovrum med platsbyggda garderober och utgång till en stenbelagd uteplats. Badrum med WC, dusch, handfat och bastu. Utrymme med tvättmaskin och tvättho och garderober samt frysskåp. Stort pannrum med möjlighet till klädförvaring och separat groventré.

  Andra våning Stort allrum med snedtak, uppdelat i olika sociala utrymmen. Tre sovrum varav två klädförvaring. Separat klädkammare. WC med handfat och förvaringsskåp.

  Garage

  Separat garagebyggnad med gjutet golv. Träfasad och tegelprofilerad plåttak.

  Ladugård

  Stor välhållen ladugård i trä med takbeklädnad av eternit på mot gården och med plåt på sidan mot åkermarken. Byggnaden innehåller många bra förvaringsutrymmen både för djur, material och fordon. Storlek enligt taxeringen 330 m².

  Snickeriverkstad med garage och ateljé

  Byggnad uppförd i trä och tak med plåt. Innehållande garagedel med isolerade väggar, stor snickeriverkstad med delvis gjutet golv. Ateljé med altandörrar ut till trädgården. En praktiskt byggnad som kan tjäna många intressen och användningsområden.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealerna uppgår enligt skogsbruksplan till 22,7 ha fördelat på 19,4 ha skog, 2,5 ha inägomark, 0,2 ha impediment, 0,2 ha väg och 0,4 ha övrig areal. Enligt fastighetsregistret uppgår till 22,15 ha.

  Taxeringsuppgifter

  Totalt 3.226000 kr fördelat på skogsmark 1.661.000 kr, skogsimpediment 7.000, jordbruksmark 147.000, ekonomibyggnader 99.000, bostadsbyggnad 1.062.000 kr och tomtmark 250.000. Taxeringsår 2023.

  Skogsuppgifter

  Den produktiva skogsmarken uppgår till 19,4 ha med en virkesvolym på 3.273 m³sk, därav 1.916 m³sk slutavverkningsskog (S1 och S2) och 1.145 m³sk gallringsskog (G1 och G2). Trädslagsfördelning; gran 59 %, tall 38 % och löv 3% . Bonitet 7,9 m³sk/ha/år. Medelvolym 169 m³sk/ha. Uppgifterna är hämtade från skogsbruksplan upprättad 2024 av Södra. Se mer i bifogad plan. Gränserna är väl utmärkta och det finns ett tillfredsställande vägnät för både skogsskötsel och friluftsliv.

  Jakt

  Jakten är fri för ny ägare

  Inägomark

  Totalt 2,5 ha inägomark enligt redovisning på skogsbruksplanen. Inägomarken är utarrenderad via ett årligt muntligt avtal.

  Fiber

  Fastigheten är ansluten till Örsås-Reversjö fiberförening

  Friskrivning

  Fastigheten säljs med friskrivningsklausul. Se bifogad frågelista besvarad av säljarna gällande fastighetens skick.

  Skola, barnomsorg och service

  I Svenljunga (14 km ) finns förskola, årskurs F-6, högstadieskola samt Naturbrukgymnasium. Här finns också all tänkbar övrig service såsom mataffärer, restauranger, vårdcentral, tandvård och shopping.

  "Örsås – en idyll i Sverige! Örsås – en plats där du finner såväl goa människor, gemenskap och många platser av ostörd natur. Örsås är det geografiska hjärtat i Svenljunga kommun och här vill vi anspråkslöst berätta lite om oss – vår hembygd, kulturvärden och natur. I Örsås finns en stor bygdegård – Örsåsgården – som utgår en central plats i byn får såväl fest som föreningsarbete. Örsåsgården kan även hyras eller så kan man delta på återkommande aktiviteter, t.ex. Bingo eller Loppis. Varmt välkomna till Örsås!"

  Denna text och mycket mer går att läsa på Örsås egna fina hemsida om bygden, läs gärna mer på: www.orsas.se

 • Rättigheter & Belastningar

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Fornlämning

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: NÄTSTATION - SE BESKRIVNING

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: KRAFTLEDNING MM - SE BESKRIVNING

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: ELLEDNING - SE BESKRIVNING

  Rättigheter last

  Ledningsrätt: ELEKTRONISK KOMMUNIKATION

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: BRUNN MM - SE BESKRIVNING

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut BRUNN MM

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut KRAFTLEDNING MM

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut ELLEDNING

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut NÄTSTATION

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mail: cecilia@skogsbyran.com

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruk- och skogsmark.
  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  8. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.
Boka visning

Fakta

Pris
3 500 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
SVENLJUNGA ÅGÄRDE 1:4
Adress
Örsås Ekåsen 105
Ort
Svenljunga
Areal
22.7 ha
Boarea
153 m2
Driftskostnad
20 851 kr

Ansvarig Mäklare

Cecilia Isbring
Cecilia Isbring

Reg. fastighetsmäklare


Cecilia är en skogsägande ryttare från Ulricehamn. Är fastighetsmäklaren med erfarenheter inom allt ifrån bokslut, skogsplantering till filminspelning. Började på Skogsbyrån 2007 efter en mångårig erfarenhet av ekonomi, redovisning och kundservice. Som skogsägare, natur- och djurälskare brinner Cecilia för att varje fastighet skall hitta sin nya ägare och fortsätta förvaltas och utvecklas på bästa sätt.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!