Överlunne Lassagården 1
Mjölkgård i Tidan - 67 ha
Välarronderad och rationell gård byggd för mjölkproduktion belägen strax intill samhället Tidan norr om Skövde. Lösdriftsstall med 2 robotar byggt 2005 med plats för 130 mjölkkor + rekryteringsdjur i samma byggnad. Anläggningen är väl samlad med korta avstånd och transporter vilket gör att det kan bli en mycket rationell mjölkproduktion. Bostadshuset som delvis är nyrenoverat ligger på gårdscentrum.
- EkonomiPris17 200 000 kr (Utgångspris)Taxeringsår2024Taxeringsvärdet ärFastställtTaxeringsvärde byggnad5 190 000 krTaxeringsvärde totalt10 817 000 krPantbrev4st inteckningar på totalt 15 700 000 kr
- ByggnaderBostadsbyggnad
Bostadshus uppfört 1922 i 1½ plan med med källare under del av huset. Stomme av timmer på och grund av huggen sten. Stående träpanel som är nymålad. Mansardtak belagt med nya betongpannor. Kopplade tvåglasfönster. Boyta 200 m² och biyta 24 m² enligt taxeringen. Huset är under renovering och har flera rum med nya ytskikt.
Uppvärmning via vattenburen golvvärme på 1:a våning, värmekällan är elpanna. Borrad vattenbrunn. Enskilt avlopp som behöver förbättras. Fiber är installerat.
Bottenvåning Huvudentré/hall. Vardagsrum. Kök med ny skåpsinredning, bänkar, spishäll, ugnar i högskåp. Kyl/frysskåp. Vedspis med varmvattenberedare och bakugn. Badrummet är under renovering .
Övervåning Trappan leder upp till en hall/allrum, tre sovrum och sidovindar. Toalett med wc och handfat. Elsystemet är inte färdigt på denna våning.
Källare Ingång utifrån på ena gaveln av byggnaden. Källaren består av ett pannrum med elpanna och fördelare för golvvärmen. Dessutom finns en vedpanna och ackumulatortankar som dock inte är inkopplad, skorstenens skick är okänt.
MjölkladugårdLadugård byggd under åren 2005 och 2006. Byggnadens mått är 66 x 33 meter och har 130 platser för mjölkkor. Stålstomme med plåt på väggar och tak. Ventilation med styrd ventilerad nock. I samma byggnad finns 133 platser för sinkor och ungdjur, denna del av byggnaden är förberedd så att den kan ändras så att det finns plats för ytterligare 50 mjölkande kor och en robot. I byggnaden finns även en kalvavdelning på spaltgolv. Mjölkningen har skett med två DeLaval robotar från 2005 och 2006. Mjölktanken rymmer 9.700 liter, dessutom finns en bufferttank. Grovfodret utfodras med minilastare som kör direkt från plansilo direkt in på foderbordet. Kraftfoder har tidigare utfodrats med sex stycken utfodringsstationer som idag inte är inkopplade. Två kraftfodersilos som rymmer 20 m³ och 31 m³. Utgödsling med skrapade gångar och en kulvert med tryckare. Två gödselbrunnar med en total volym på 5.000 m³. I byggnaden finns kontor och omklädningsrum med dusch och wc på första våning. På andra våning finns ett stort samlingsrum med utsikt över djurstallet, rummet är utrustat med pentry, kylskåp och mikrovågsugn.
PlansiloPlansiloanläggningen består av tre fack. Två stycken har måtten 9x45x3 meter och ett har måtten 10x45x3 meter.
HalmlagerEn bit från gårdscentrum (350 meter) ligger en äldre ladugård som idag används till bl. a halmlager och förråd. Byggnaden har tak belagt med eternit och är högbyggd med trästomme och träfasad, det tidigare djurstallet har murade väggar byggd med stomme. Intill denna byggnad ligger ett magasin.
FörrådsbyggnaderIntill gårdscentrum finns två äldre förrådsbyggnader som är byggda i trä och har tak belagt med eternit. Tidigare var en av byggnaderna ett hönshus.
- Fastighetsuppgifter
Historik
När den nya ladugården var nybyggd 2006 var detta en visningsgård, detta är orsaken till att det finns flera flaggstänger. Nuvarande ägare köpte gården 2022 då det fortfarande var mjölkproduktion igång. Målet med förvärvet var att utöka den mjölkproduktion som bedrivs på en annan gård som ligger 30 minuter från Lassagården. Under senaste året har stallet använts till rekryteringskvigor. Avståndet mellan gårdarna är främsta orsaken till att anläggningen skall säljas.
Areal
Enligt lantmäteriet fastighetsregister uppgår arealen till totalt 60,6 ha.. Enligt SAM, blockareal och mätning i fastighetskartan uppgår arealen till 67 ha och fördelar sig på: åkermark 55 ha, Betesmark 5 ha, övrig mark 7 ha.
Åker och betesmark
Jordbruksmarken ligger väl samlad intill brukningscentrum . Det finns ca 55 ha åker enligt blockarealen. Jordarten är styvlera. Idag är hela arealen vall. Betesmarken utgör 5 ha
Sidoarrende
Idag brukas ett sidoarrende som ligger norr om gården och omfattar ca 19 ha åker.
Betesmark
I samarbete med en angränsande fastighet betas 15 ha betesmark i anslutning till brukningscentrum.
Ny anslutning till mejeri
Säljaren har haft kontakt med ett mejeri som är positiva till att mjölkproduktionen startar på nytt.
Foderlager
Ensilage skördas i ett 3-skördesystem med målet att det skall bli bästa möjliga foder till mjölkproduktion. Det är samma maskinstation som kör på denna gård såsom på säljarens andra gård. Köparen av fastigheten får köpa foderlagret såsom lösöre och det innebär att det inte igår i fastighetspriset.
Dammar
Intill brukningscentrum finns tre anlagda dammar.
Forn- och kulturlämningar
Enligt Fornsök finns en registrerad fornlämning: L1963:6745 Stensättning. Denna lämning ligger strax norr om den nordligaste dammen.
Taxeringsvärden
Fastigheten är taxerad till 10.817.000 kr. Delvärden; åker- och betesmark 5.417.000 kr, ekonomibyggnader 3.966.000 kr, bostadshus 1.224.000 kr och tomtmark 210.000 kr.
Visning
Tag kontakt med mäklaren för tidsbokning av visning
- Rättigheter & Belastningar
Planer och bestämmelser
Tidans m:e,del av, Byggnadsplan (Beslutsdatum: 1957-10-30, Senast ändrad: 2019-04-23)
Gemensamhetsanläggning
SKÖVDE ÖVERLUNNE GA:1, väg - VÄG
Rättigheter last
Avtalsservitut: KRAFTLEDNING,NÄTSTATION - SE BESKRIVNING
Rättigheter last
Avtalsservitut: AVLOPPSLEDNING,VATTENLEDNING,FIBERLEDNING - SE BESKRIVNING
Rättigheter last
Officialservitut: MED DET AVSTYCKADE OMRÅDET FÖLJER RÄTT ATT FÖR UTFART TILL ENSKILD VÄG UNDER ÅSEN-LUNNE VÄGSAMFÄLLIGHET BEGAGNA DEN BEFINTLIGA UTFARTSVÄGEN, LITT X - VÄG
Rättigheter last
Ledningsrätt: Rätt att anlägga underhålla och förnya optokabel enligt aktbilaga KA1 och BE1 - Elektronisk kommunikation
Rättigheter last
Officialservitut: RÄTT ATT Å STAMFASTIGHETENS MARK NEDLÄGGA OCH UNDERHÅLLA UNDERJORDISK AVLOPPSLEDNING - AVLOPP
Samfällighet
SKÖVDE ÖVERLUNNE S:4, väg
Samfällighet
SKÖVDE ÖVERLUNNE S:2, dikningsföretag
Samfällighet
SKÖVDE ÖVERLUNNE S:3, väg.
Avtalsrättigheter
Avtalsservitut KRAFTLEDNING
Avtalsrättigheter
Avtalsservitut VATTEN,LEDNING
Avtalsrättigheter
Avtalsservitut KRAFTLEDNING
Avtalsrättigheter
Avtalsservitut Kraftledning, Nätstation
Avtalsrättigheter
Avtalsservitut Avloppsledning, Vattenledning, Fiberledning
- Försäljningsinformation
- Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
- Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
- Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar byggnader som markanläggningar, jordbruk- och skogsmark.
- Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.
- Kostnader för lagfart och stämpelskatt alternativt fastighetsreglering erlägges av köparen.
- Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
- I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
- Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
- Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
- För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR se vår hemsida skogsbyran.com
Fakta
Ansvarig Mäklare
Reg. fastighetsmäklare
Med en lantmästarexamen från universitetet i Alnarp, boendet med familjen på en stor släktgård i Sandared, är Hans-Olof vår självklara expert när det gäller lantbruk och gårdsliv. Tiden som rådgivare och förtroendevald på Hushållningssällskapet tillsammans med hans stora engagemang i styrelser och föreningsliv i våra bygder gör att han har skaffat sig ett ovärderligt kontaktnät som vi får ta del av här på Skogsbyrån.