Skogsgården Björkelund 2

Gård i Fristad - 9 ha

Lugnt och avskilt beläget gård med torpstuga (f.d. soldattorp), gäststuga, förråd och 8,5 ha skog. Här lever man i harmoni med naturen i en rogivande miljö. Välskött och lättåtkomlig skog lämplig för den självverksamma skogsägaren.

 • Ekonomi
  Pris
  2 200 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Tisdag 11 jun

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  18 700 kr
  Vatten/avlopp
  3 500 kr
  Sophämtning
  1 710 kr
  Väg
  1 300 kr
  Sotning
  300 kr

  Fiber inkl bredband

  3 800 kr
  Totalt
  34 771 kr

  Taxeringsår
  2024
  Taxeringsvärdet är
  Fastställt
  Pantbrev
  5st inteckningar på totalt 1 325 000 kr
 • Byggnader
  Bostadshus

  Bostadshus ursprungligen uppfört i timmer i 1 plan med vindsvåning. Bostaden är tillbyggd år 1990 med träregelstomme. Väggar av trä och tak beklätt med betongpannor. Kopplade tvåglasfönster. Byggnadsytan uppgår till ca 85 m². Enligt taxeringsuppgifterna uppgår boytan till 65 m². Vatten från borrad brunn. Äldre avlopp med trekammarbrunn i betong. Uppvärmning genom luft/luftvärmepump, direktverkande el och täljstenskamin. Vidbyggt pumphus med vattenpump, hydrofor och vattenfilter. Fiberanslutet. Ägaren har förberett tillbyggnad av bostaden och anlagt grund med gjuten platta på mark med rördragning för avlopp, vatten och el (2006). Kontakta mäklaren för ritningar.

  Bottenvåning Entré med hall. Badrum med toalett, dusch och tvättställ. Våtrumsmatta på väggar och golv. Takhöjd i badrum 1,85-1,90 meter. Kök med skåpsinredning i ek. Elspis, spisfläkt, diskmaskin, kyl/frysskåp. Bänkskivor i laminat. Vedspis (ej i funktion). Allrum med parkettgolv och täljstenskamin från 2023. Vardagsrum med plastmatta.

  Vindsvåning Mindre sovrum. I övrigt oinredd vind.

  Gäststuga

  Vinkelbyggd gäststuga uppförd i trä med plåttak. Byggnadsyta ca 35 m². Tvåglasfönster. Uppvärmning genom direktverkande el. Inrymmer ett större utrymme med två fasta våningssängar. Träpanel och plastmatta.

  Förrådsbyggnad

  Förrådsbyggnad uppförd i trä med tak av eternit och plåt. Byggnadsyta 40-45 m². Inrymmer snickarbod, vedbod och förrådsutrymmen.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt skogsbruksplan. Totalt 9,7 ha fördelat på skog 8,5 ha, impediment 0,6 ha, tomt och övrig mark 0,6 ha. Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt 9,7 ha.

  Taxeringsvärden

  Fastighetens taxeringsvärde för 2023 uppgår till totalt 2.387.000 kr fördelat på tomtmark 950.000 kr, bostadshus 877.000, skogsmark 535.000 kr, impediment 3.000 kr och betesmark 22.000 kr.

  Skog

  Den produktiva skogsmarken uppgår enligt skogsbruksplan upprättad 2024 av Skogspartner till 8,5 ha med ett virkesförråd på totalt 980 m³sk, varav 479 m³sk är slutavverkningsbar skog (S1, S2), 333 m³sk gallringsskog (G1) och 150 m³sk naturvårdsskog (S3). 2,4 ha utgörs av röjningsskog (R1). Trädslagsfördelning: tall 20%, gran 66% och löv 14%. Boniteten är beräknad till 7,9 m³sk/ha/år. Välskött skog med få omedelbara skötselåtgärder. Marken är lätt åtkomlig genom väg som går genom fastigheten. Läs vidare i bifogad skogsbruksplan.

  Jakt

  Jakträtten är inte upplåten utan tillfaller köparen på tillträdesdagen.

  Vattenskyddsområde

  Fastigheten ligger delvis inom Öresjö vattenskyddsområde, primär, sekundär och tertiär zon. Kontakta mäklaren för information om skyddsföreskrifter eller frågor.

  Väg

  Fastigheten har del i gemensam väg. Utdebitering för närvarande ca 1.000 kr + 100 kr/snöröjning/år.

  Vattenbrunn

  Grannfastigheten Fristads-Sibbarp 1:20 har servitut på vattenbrunn och ledningar. Löpande driftskostnader delas lika mellan fastigheterna.

  Fiber

  Fastigheten är ansluten till optisk fiber via Bredareds Fiber ek. för. De andelar som säljaren har i föreningen kommer att överlåtas till köparen utan kostnad. Det finns inga tjänsteavtal kopplade till fastigheten för närvarande. Serviceavgift till fiberföreningen utgår med 160 kr/månad.

  Energideklaration

  Energideklaration är inte utförd men kan upprättas om blivande köpare begär det.

  Vägbeskrivning

  Kör vägen som går mellan Fristad och Bredared. Tag av där vår skylt visar.

  Tillträde

  Tillträde snarast eller efter överenskommelse.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

 • Rättigheter & Belastningar

  Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer

  Öresjö, Vattenskyddsområde (Beslutsdatum: 2009-01-01, Registreringsdatum: 2009-04-23, Senast ändrad: 2024-02-13)

  Rättigheter last

  Officialservitut: Med det avstyckade området följer rätt att för utfart använda vägområde litt A samt vidare befintlig utfartsväg till allmänna vägen Fristad-Vårgårda. - Väg, till förmån för Fristads-Sibbarp 1:16.

  Rättigheter last

  Officialservitut: RÄTT ATT ANLÄGGA, UNDERHÅLLA OCH FÖRNYA EN VATTENLEDNING I UNGEFÄRLIG STRÄCKNING C FRÅN BRUNNEN. - VATTENLEDNING, till förmån för Fristads-Sibbarp 1:20.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: KRAFTLEDNING, till förmån för Härryda Stockabäck 1:14.

  Rättigheter last

  Officialservitut: RÄTT ATT TA VATTEN I BRUNNEN B. - VATTENTÄKT, till förmån för Fristads-Sibbarp 1:20.

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Avloppsledning m.m. till förmån för Fristads-Sibbarp 1:20.

  Rättigheter last

  Officialservitut: RÄTT ATT ANVÄNDA VÄGEN A. - VÄG, till förmån för Fristads-Sibbarp 1:20.

  Avtalsrättigheter

  Avtalsnyttjanderätt Tele

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mejl.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar, jordbruksmark och skogsmark.
  4. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  5. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  6. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  7. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  8. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  9. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  10. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.
Boka visning

Fakta

Pris
2 200 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BORÅS FRISTADS-SIBBARP 1:14
Adress
Skogsgården Björkelund 2
Ort
Fristad
Areal
9.7 ha
Boarea
65 m2
Driftskostnad
34 771 kr

Ansvarig Mäklare

Robert Persson
Robert Persson

Reg. fastighetsmäklare


Robert är veteranen på Skogsbyrån, det han inte vet är inte värt att veta. Har studerat ekonomi på Högskolan i Borås och arbetat som gårdsmäklare sen 2002. Uppvuxen på den gård i Borgstena han idag äger och bor på, då tillsammans med mamma, pappa, bröder och mjölkkor. Idag med egen familj och katter. Alltid glad och omtänksam och gör alltid det lilla extra för att kunden och sina kollegor skall ha det bra.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!