Dövedal 11

Gård i Tämta - 11 ha

Välkommen till trivsamma Dövedal. Gården ligger lugnt och vackert i en Bullerbyliknande miljö med 9 ha jordbruksmark. Här kan du förverkliga dina drömmar om ett aktivt boende på landet med goda möjligheter till djurhållning för nöt, häst och får. I närheten av gården erbjuds ridskoleverksammhet genom den aktiva föreningen Tämta Ridklubb.

 • Ekonomi
  Pris
  3 700 000 kr (Utgångspris)
  Sista buddag
  Tisdag 11 okt

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Vatten/avlopp
  990 kr
  Sophämtning
  2 630 kr
  Sotning
  480 kr

  Försäkring inkl ekonomibyggnad (varav villadel 3.920 kr)

  11 700 kr

  El inkl nätavgift (25 Amp. säkring)

  15 870 kr
  Totalt
  31 670 kr
 • Byggnader
  Bostadshus

  Timrat bostadshus i 1½ plan utan källare, ursprungligen uppfört på 1800-talet. Huset genomgick en omfattande renovering åren 1989-1991 med nytt tegeltak, tilläggsisolering i väggar, ny brädfodring, nya 3-glasfönster (s.k. 2+1-glas) och dörrar. Boyta 140 m² (uppgifter hämtade från fastighetstaxeringen). Äldre avlopp med trekammarbrunn och stenkista. Vatten från grävd brunn. Uppvärmning genom vedpanna och solpaneler. Fiberansluten.

  Första våning Kök med utbytt golvbjälklag och isolering från 1990. Skåpsinredning i ek. Elspis, spisfläkt, diskmaskin och kylskåp. Bänkskivor i laminat och plastmatta på golv. Vardagsrum med utbytt golvbjälklag, isolering och gipsade väggar och parkettgolv från 2009. Utgång till uteplats som är överbyggd. Entré med hall och plastmatta på golv. TV-rum med pärlspont panel i tak och laminatgolv. Tvättstuga med diskbänk, tvättmaskin, torktumlare, dusch, WC och handdukstork. Plastmatta på väggar och golv. Groventré med plastmatta.

  Andra våning Möblerbar hall med målad panel i tak och lackade furudörrar. Sovrum, renoverat 2013 med LED-spottar i tak. Sovrum. Mindre sovrum/kontor. Förråd. Alla rum har laminatgolv. Mindre badrum som renoverades 1994 med WC, badkar och tvättställ. Plastmatta på väggar och golv.

  Lillstuga

  På tomten ligger en lillstuga byggd år 2000 i ett plan med yttermått 9 x 5 meter. Väggar beklädda med trä och betongpannor/plåt på tak. Solpaneler på tak som förser både lillstugan och bostadshuset med varmvatten. Tvåglasfönster. Kök med skåpsinredning i björk. Vardagsrum, integrerat med köket. Sovrum. Badrum med dusch och WC. Uppvärmning genom vattenburen golvvärme som förses med kulvert från centralpanna. Fiberansluten.

  Pannrum/förråd

  Pannrum med vedpanna Baxi 30 kW från 2009 med ackumulatortankar på totalt 2.500 liter med elpatron. Frysbox. Kallförråd. Byggnaden är uppförd i cementsten/trä med plåttak.

  Ladugård

  Ladugård uppförd i trä/leca/betonghålsten med tak av eternit. Byggnaden är målad år 2015. Fähus med 24 båsplatser för uppbundna djur. Takhöjd ca 2,15 meter. Kalvboxar. Mjölkrum med rörmjölkning. Loge med höhiss, silo för färdigfoder. Höränne med skulltork. Spannmålsmagasin med spannmålstork. Spannmålskross. Hökanon och höfördelare. Förrådsutrymmen och carport. Överbyggd gödselstad med tryckutgödsling. Sadelkammare med direktverkande el. Lösdriftshall med rejäl takhöjd och framdraget vatten. Mått ca 6,0 x 3,5 meter. Urinbrunn med volym 75 m³.

  Maskinhall

  Maskinhall uppförd i trä med plåttak, 22 x 7 meter. Grusat golv.

  Hönshus

  Hönshus uppfört i huggen natursten/trä med tak av eternit/plåt.

  Kvarnbyggnad

  Timrad kvarnbyggnad i huggen sten/trä med gjutet golv och eternittak. Gårdsverkstad.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt Lantmäteriet, 10,9 ha

  Lantmäteriförrättning

  Lantmäterförrättning pågår om avstyckning av utbjuden fastighet från Dövedal 1:3.

  Taxeringsvärden 2020

  Fastigheten håller på att avstyckas och något nytt taxeringsvärde har därmed inte åsatts. Det totala taxeringsvärdet för Dövedal 1:3 uppgår till 4.756.000 kr och följande delvärden bedöms ligga på den utbjudna fastigheten. Tomt 392.000kr, bostad 850.000 kr, ekonomibyggnader 244.000 kr, jordbruksmark 340.000 kr, totalt 1.826.000 kronor. Nytt taxeringsvärde kommer åsättas 2023.

  Åker- och betesmark

  Det finns totalt ca 9 ha jordbruksmark fördelat på ca 6 ha åker och 3 ha betesmark i direkt anslutning till gården. Markerna brukas aktivt och brukningsrätten övergår till köparen på tillträdesdagen.

  Damm

  I direkt närhet till byggnaderna ligger en damm som använts som vattenmagasin för elproduktion via turbin. Produktionen är numera avvecklad.

  Ved

  Innevarande lager med torr ved som täcker minst en årsförbrukning finns att överta för köparen, utan ersättning.

  Fiberbredband

  Fastigheten är ansluten till optisk fiber via Tämta Fiber ek.för. De andelar som säljaren har i föreningen kommer att överlåtas till köparen utan kostnad. Köparen förbinder sig i sun tur att överta nuvarande tjänstegruppavtal med NetatOnce som är bundet till 2024-01-31 och omfattar fast telefoni, bredband 1.000/1.000 Mb och TV. Kostnad 365 kr/mån (gula huset) + lillstugan 265 kr/mån (endast bredband).

  Inteckningar

  Gården överlåts fri från inteckningar.

  Överlåtelsebesiktning

  Säljaren har inför försäljningen utfört en överlåtelsebesiktning av bostadshuset genom Husinspektör´n Sjuhärad. Besiktningsmannens sammanfattning "Befintligt hus är i ett gott skick". Protokoll bifogas.

  Vägsamfälligheter

  Fastigheten har del i Dövedals vägsammanslutning. Ingen utdebitering har skett under senare år.

  Vägservitut

  Vägservitut kommer att upprättas för åtkomst av skog till förmån för den kvarvarande skogsfastigheten i pågående lantmäteriförrättning.

  Jakt

  Jakträtten är inte upplåten utan tillfaller köparen på tillträdesdagen.

  Robotklippare

  Robotgräsklipparen med laddstation och signalslingor ingår i försäljningen.

  Skola och barnomsorg

  Förskola och skola år F-6 ligger i Borgstena, ca 5 km från gården.
  Skola år 7-9 ligger i Fristad, 13 km från gården. Skolskjuts erbjuds f.n. från år F -9.

  Ridskola

  Endast 3 km från gården ligger den aktiva föreningen Tämta Ridklubb. De har en anläggning som består av två ridhus, stor gruspaddock samt en hinderpark och erbjuder ridskoleverksamhet för alla åldrar.

  Bad

  Kommunal badplats i sjön Säven med stor härlig sandstrand ligger 5 km från gården.

  Utflyktsmål

  6 km från gården ligger populära Vänga kvarn och kvarncafé. Kvarnen ligger mycket vackert vid Säveån. Naturreservatet Vänga mosse ligger även det 6 km från gården. En naturupplevelse med vandringsleder som till stor del går över träspångar.

  Vägbeskrivning

  Från Fristad kör mot Vårgårda. Strax innan Tämta, tag av mot Borgstena. Sväng av vid skylt Dövedal. Våra skyltar visar.

  Tillträde

  Fastigheten kan tillträdas efter att pågående lantmäteriförrättning vunnit laga kraft och registrerats i fastighetsregistret, tidigast i början av november 2022.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

 • Rättigheter & Belastningar

  Rättigheter last

  Officialservitut: Avlopp vattentäkt till förmån för Dövedal 1:7

  Rättigheter last

  Officialservitut: Väg (a) till förmån för Rönåsa 1:13

  Rättigheter last

  Ledningsrätt: Rätt att anlägga, se till, underhålla och reparera teleledning i kanalisation till förmån för Tämta Fiberförening ek.för.

  Samfällighet

  BORÅS RÖNÅSA S:1, ändamål äng.

  Samfällighet

  BORÅS TÄMTA S:13, ändamål lertag

  Samfällighet

  BORÅS DÖVEDAL S:2, ändamål dammfäste och sågplats

  Samfällighet

  BORÅS DÖVEDAL S:3, ändamål väg

 • Försäljnings­information

  Fastigheten säljs genom förfarande med skriftliga bud. Buden skall skickas till fastighetsmäklaren på bifogad budblankett eller mejl.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.
  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).
  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader som markanläggningar och jordbruksmark.
  4. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.
  5. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.
  6. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.
  7. Fastigheten tillträds enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.
  8. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.
  9. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR, se vår hemsida skogsbyran.com.
  10. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information. Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Visningar

 • Tisdag 4 oktAndravisning med föranmälan!
Visningsanmälan

Fakta

Pris
3 700 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
BORÅS DÖVEDAL 1:3, del av
Adress
Dövedal 11, Tämta
Ort
Borgstena
Areal
10.9 ha
Boarea
140 m2
Driftskostnad
31 670 kr

Ansvarig Mäklare

Robert Persson
Robert Persson

Reg. fastighetsmäklare


Robert är veteranen på Skogsbyrån, det han inte vet är inte värt att veta. Har studerat ekonomi på Högskolan i Borås och arbetat som gårdsmäklare sen 2002. Uppvuxen på den gård i Borgstena han idag äger och bor på, då tillsammans med mamma, pappa, bröder och mjölkkor. Idag med egen familj och katter. Alltid glad och omtänksam och gör alltid det lilla extra för att kunden och sina kollegor skall ha det bra.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!