Osdal 1

Gård i Länghem - 7,6 ha

Välkommen till en mycket välskött och charmig gård vackert belägen mellan två sjöar strax utanför Länghem. Gården gränsar mot Sävsjön och har direkt närhet till Gärdessjön med badplats. Gården är väl samlad och utgörs av 2,5 ha åker- och betesmark samt 3,0 ha produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 576 m³sk. Med sitt strategiska läge nära väg 27 finns många möjligheter att smidigt kunna pendla till jobb och samtidigt ha förmånen att bo nära naturen och leva ett liv på landsbygden med alla dess möjligheter till en rofylld men också aktiv vardag. Lämplig för hästar eller annan djurhållning. Välkommen på visning!

 • Ekonomi
  Pris
  2 975 000 kr (Utgångspris)

  Kostnader bostad
  (SEK / år)
  Uppvärmning
  25 833 kr
  Vatten/avlopp
  1 269 kr
  Sophämtning
  2 161 kr
  Sotning
  400 kr
  Totalt
  29 663 kr
  Pantbrev
  6st inteckningar på totalt 2 730 625 kr
 • Byggnader
  Bostadshus

  Timrat bostadshus i 1 ½ - plan med källare under del av huset och torpargund med krypgrund. Ytterfasad av trä förutom entrédelen som är plåtfasad. Yttertak betongpannor och profilerad plåt över entré. Uppvärmning med Panasonic luftvärmepump (2023). Finns även vattenburet system med elpatron (Nibe). Vv-beredare Nibe 55 l. Treglasfönster isoler. Huset är ommålat år 2022. Ny panel (2022) på baksida av huset. Trappa (2022). Mobilt bredband. Fiber finns framdraget till tomten. Uppmätt golvyta av Eklund & Eklund är 132 m2. Boyta enligt taxeringen är 85 m2 och biyta 5 m2. Nybyggnadsår enligt taxeringen är 1909. I överlåtelsebesiktningen utförd 2023-04-25 har noterats förhöjd fuktighet i krypgrund. Åtgärd i maj där plast har lagts ut på marken i krypgrund för att hindra fukt att tränga upp i konstruktion.

  1:a våning Hall med klinkergolv med golvvärme. Kök med diskbänk, diskmaskin, spis med kolfilterfläkt och kylskåp. Skafferi/förråd med frysskåp och tvättmaskin. Vardagsrum med kamin och utgång till altan i sydvästläge.

  2:a våning Hall. Badrum med dusch, wc och handfat. Två st nyrenoverade sovrum, varav ett med sidoförråd. Ett större sovrum med utgång till balkong i sydvästläge.

  Källare Källare under del av huset med pump och hydrofor. I övrigt krypgrund.

  Stall/ladugård

  Stall/ladugård i bra skick uppförd i trä med stenfot. Yttermått ca 21 x 8 m. Tak med eternit. Stalldel med gjutet golv, bestående av 3 hästboxar med möjlighet att göra om till 5 st boxar. El och vatten finns. Sadelkammare. Förrådsutrymme. Loge/lada med gjutet golv. Garagedel med gjutet golv. Ränne.

  Hönshus/förråd

  Hönshus/förråd uppförd i stenfot med tak av eternit. Vatten och el finns indraget. Yttermått ca 8 x 5 m. Innehåller även 1 st hästbox med gjutet golv. Övriga utrymmen hönshus och förråd. Hönsgård finns i anslutning till hönshuset.

  Lillstugan

  Äldre "lillstuga" Uppförd i trä med plåttak. Yttermått ca 7 x 4 m. Takhöjd ca 1,80 m. Innehåller storstuga med bakugn (öppen spis), sovrum med loft.

 • Fastighetsuppgifter

  Areal

  Arealuppgifter enligt skogsbruksplan. Totalt 7,6 ha fördelat på produktiv skogsmark 3,0 ha, åker/betesmark 2,5 ha, impediment 1,1 ha, väg och kraftledning 0,1 ha och annat 0,9 ha.

  Skogsmark

  Den produktiva skogsmarken uppgår enligt skogsbruksplan upprättad i mars 2023 till 3,0 ha med ett virkesförråd på ca 576 m³sk, varav ca 228 m³sk är gallringsskog och ca 312 m³sk är slutavverkningsbar skog. Trädslagsfördelning: tall 23%, gran 52%, björk 25%. Boniteten är beräknad till 6,4 m³sk/ha/år. Läs vidare i bifogat utdrag från skogsbruksplan.

  Åker- och betesmark

  På fastigheten finns ca 2,5 ha åker- och betesmark. Markerna är inte utarrenderade.

  Jakt

  Jakten är inte utarrenderad.

  Taxeringsvärde

  Totalt taxeringsvärde (2023) är 878.000 kr fördelat på följande: bostadshus 448.000 kr, tomtmark 229.000 kr, ekonomibyggnader 46.000 kr och åkermark 155.000 kr.

  Vägförening

  Fastigheten har del i vägförening som omfattar vägen från skylt "Stakagården" till gården.

  Besiktning

  Besiktning av bostadshuset är utförd i april 2023, se bifogad fil på nätet alternativt kontakta mäklaren för info.

  Övrigt

  Uppgifterna i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

  Närområdesinformation

  Fastigheten har ett utmärkt pendlingsläge både till Borås, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. I Länghem finns service så som ICA, skola, förskola, pizzeria. Det finns även på gångavstånd tillgång till ridhus med aktiv ridklubb.

  Att bo på denna gård med gräns till Sävsjön och närhet till Gärdessjön ger goda möjligheter till bad och rekreation. Markerna är lämpliga för hästar eller annan djurhållning.

  Vägbeskrivning

  I Länghem tag av mot "Stakagården", därefter kör 1 km . Se skyltar och bifogat kartmaterial.

 • Rättigheter & Belastningar

  Gemensamhetsanläggning

  TRANEMO GRÄLÅSA GA:1

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Infiltration, Avloppsbrunn - se beskrivning

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: KRAFTLEDNING - SE BESKRIVNING

  Rättigheter last

  Officialservitut: VÄG

  Rättigheter last

  Officialservitut: TRÄDSÄKERHET

  Rättigheter last

  Officialservitut: VÄG

  Rättigheter last

  Officialservitut: VÄG

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut Infiltration, Avloppsbrunn

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut KRAFTLEDNING

  Kommentar

  I övrigt finns inga kända servitut eller nyttjanderätter.

 • Försäljnings­information

  Bud skall skickas till fastighetsmäklaren via mail eller bifogad budblankett.

  1. Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt. Detta innebär t.ex. att säljaren kan välja bort en budgivare eller välja en av budgivarna att slutföra affären med utan budgivning. Om flera bud inkommer kan säljaren välja att hålla budgivning med intressenterna.

  2. Köparen förbinder sig avstå från att i framtiden kunna föra talan mot säljaren på grund av eventuella fel och brister i fastigheten (friskrivningsklausul).

  3. Köparen upplyses om sin rättighet och skyldighet att själv undersöka fastigheten. Undersökningsplikten omfattar såväl byggnader, markanläggningar, skog och jordbruksmark.

  4. Köparen har tagit del av den skogsbruksplan som finns upprättad för fastigheten. Säljaren friskriver sig från allt ansvar för lämnade areal och volymuppgifter.

  5. Kostnader för lagfart och stämpelskatt erlägges av köparen.

  6. Avkastning uppbäres fram till tillträdesdagen av säljaren.

  7. I samband med upprättande av köpekontrakt skall köparen erlägga handpenning med 10 procent av köpeskillingen. Återstående del av köpeskillingen erlägges kontant på tillträdesdagen.

  8. Fastigheten tillträdes enligt överenskommelse efter det att samtliga villkor i köpekontraktet är uppfyllda.

  9. Äganderätten till fastigheten övergår till köparen först på tillträdesdagen då full likvid erlagts mot kvitterat köpebrev.

  10. För information om Skogsbyrån Sjuhärads integritetspolicy samt GDPR se vår hemsida. skogsbyran.com

  11. Kontakta mäklaren för boendekostnadskalkyl och ytterligare information.

Boka visning

Fakta

Pris
2 975 000 kr (Utgångspris)
Fast.betn.
TRANEMO LÄNGHEM 1:8
Adress
Osdal 1, Länghem
Ort
Länghem
Areal
7.6 ha
Boarea
85 m2
Driftskostnad
29 663 kr

Ansvarig Mäklare

Ulf Nilsson
Ulf Nilsson

Reg. fastighetsmäklare


Ulf utbildade sig till civilekonom direkt efter gymnasiet och har aldrig släppt fokus på ekonomins fascinerande värld. När han år 2004 blev anställd på Skogsbyrån valde han att fortbilda sig till mäklare och kombinerar nu dessa båda yrken till perfektion. Ulf har lång erfarenhet av både ekonomiarbete och mäkleri. Nu när han har tagit över släktgården i Tvärred blir det även arbete med röjsågen såväl som skogshuggning.


Dokument & Länkar

Karta

Visningsanmälan för

Fyll i dina uppgifter nedan och välj visning.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!